donderdag 5 september 2013

Mijn zielige-jongetjes-verzameling

Het moet begonnen zijn in 1984. 
Ik was twaalf en ging met mijn ouders voor het eerst naar de bioscoop: Ciske de Rat. 

Ik was meteen verkocht. Dat jochie! Zo zielig. Zo'n vertederend schoffie. Ik was weg van hem. Verliefd was het niet. Ik wilde Ciske zijn. 

Er waren meer boeken over zielige jongetjes. Ik verzamel ze. Zo af en toe komt er weer eens eentje bij. 

Hoe ouder, hoe mooier. Hoe zieliger ook. 

Pudding Tarzan: 1976
Ratje, een jongen van de straat: 1934
De Katjangs: 1912
Razende Roeltje, 1931

Pieter Straat: 1946
Jan van Beek: 1910 (zooo mooi!)
De AFC'ers (strikt genomen niet zielig genoeg, maar van dezelfde schrijver) 1915
Hoe de Katjangs op de kostschool van Buikie kwamen: 1930

Oorlog zonder vrienden: (1979)

Joost: 1981 (eigenlijk niet oud genoeg, wel heul zielig)
Alleen op de wereld (met stip de zieligste en de oudste): 1878
Boefje: 1903
Ciske de Rat: 1942
Kruimeltje en Bartje mis ik nog. Peerke en zijn kameraden! Die wil ik ook. 

Daar loop ik allemaal vast nog wel eens tegenaan. 

Weten jullie nog andere zielige-jongetjes-boeken? Meisjes mogen natuurlijk ook!

7 opmerkingen:

 1. Ik weet er niet meteen een, maar zie me nog wel hoog in de boom achter ons huis zitten. daar zong ik: 'Had ik maar iemand om van te houwen. Twee zachte armen ooooom me heen, die mij altijd beschermen zouwen, ik voe me zo verdomd alleeeen!'
  Eigenlijk zou het precies iets voor Nisse zijn, :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja! En dat 'verdomd' dan heel zacht zingen want dat mocht eigenlijk niet:-) Haha en mijn broertje die voor de grap zong: drie zachte armen om me heen, waar ik de slappe lach om kreeg.
  En later kwam de video uit, die huurden we een keer met zo'n videorecorder, hoe heette dat ook weer, en daar waren extra scenes op te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was anti-zielige-jongetjes en ook meisjes. Ik ging meer voor de stoere gevallen. Van die zielige meiden en knaapjes werd ik zo ongelooflijk triest en ging ik huilen. Niks voor mij. Pipi Langkous daar hield ik van en nog trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb net gelezen: Ramiro, kindsoldaat. Ineke Holtwijk. Dat gaat pas over een zielig jongetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Westmus: Ja, Pipi Langkous! Mijn heldin en het tegendeel van zielig!

  Aritha: Ja, dat is zielig met een hoofdletter en van een heel andere orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We zijn bijna twee jaar verder en ik weet niet of je nog steeds zielige jongetjes verzamelt, maar Reine uit Kindereiland is, hoewel hij het zelf niet doorheeft, toch wel een schrijnend geval. De hele zomervakantie gedumpt in een kinderkamp, maar hij gaat niet, dus hij staat er alleen voor.

  En nog veel en veel zieliger is Noodsprong van Lennart Frick. Over een jongen van een jaar of 10, die verhuisd is naar de andere kant van Zweden. Hij mist zijn oude vriendjes en zijn oma, hij wordt gepest door zijn nieuwe klas, zijn juf is intens gemeen, zijn ouders zijn alleen maar bezig met ruzie maken, en er is helemaal niemand die naar hem luistert.

  Het boek maakte pas echt indruk op me toen ik het op mijn 20ste herlas. Ik heb zelf maar een fractie van zijn ellende meegemaakt, maar zo goed als Lennart Frick het weet te beschrijven, dat is heel indrukwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Eti, ik spaar ze nog steeds! Bedankt voor je reactie en voor de tips, ze komen in elk geval op mijn lijstje! groetjes Iris

  BeantwoordenVerwijderen