dinsdag 24 september 2013

Waarom deze pompoensoep een blogje waard is

Wij aten vanavond pompoensoep.

Een week of wat geleden kregen we van onze (schoon)zus een pompoen uit eigen tuin. Een knots van een ding. Ik nam me meteen voor er pompoensoep van te maken en een halloweenkaarsgeval.

Maar ik ken mezelf. Ik weet niet hoe ik zoiets aan moet pakken, denk er niet aan, heb er geen zin in, vind het teveel gedoe. Zelfkennis kan soms confronterend zijn. Het ding zou weken in de bijkeuken liggen, tot ie verrot of uitgedroogd zou worden en ik 'm in het compostvat zou werpen. Eeuwig zonde.

Toen zag ik op facebook een oproep van een inwoonster van Kampen die om pompoenen vroeg, omdat ze het in haar hoofd had gehaald om voor 34 man pompoensoep te maken.
Ik reageerde, zij reageerde, en niet lang daarna belde ze aan.

Ze nam het 11,6 kilo wegende gevaarte mee en ik wenste haar veel succes.
Wat wil je er voor in ruil hebben? vroeg ze.
Drie koppen pompoensoep, zei ik.
Zo gezegd, zo gedaan. Aan boord van de Pouwel Jonas genoten 34 mensen van een ongelooflijk lekker pompoensoepje en wij kregen er niet alleen een pannetje vol van, maar ook nog een fijn flesje wijn. En het was lekker!!


En waarom is dit een blogje waard?

Omdat er drie dingen in samenkomen die ik mooi vind.

Zonder internet had deze pompoen over een paar weken in het compostvat gelegen. Internet verbindt mensen. En omdat ik geloof, of in elk geval graag wil geloven, dat dingen niet toevallig gebeuren. Een oproep voor 34 pompoensoepeters terwijl er 11,6 kilo bij me thuis ligt. En omdat ik hou van deze manier van ruilen, waar iedereen uiteindelijk beter van is geworden.

En omdat ik toch pompoensoep heb gegeten zonder zelf te klooien:-)

13 opmerkingen:

 1. Wat super gaaf! Soms is de wereld heel mooi, ik word blij van dit logje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaa! Wat goed. Zo hoort het. EN pompoensoep, ik wil het zó graag lekker vinden maar tot nu toe nog geen lekkere geproefd. Jammer, want ik vind het zo sympathiek, op een bepaalde manier.Zo gezellig- herfstig in plaats van natte kledder regen herfstig. Zoiets. :)
  Mooi verhaal Iris!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je Door, ik ook! :-)
  En Miek, het is een schot voor open doel, maar je had deze soep echt moeten proberen. Als ik het recept heb, zal ik het je sturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was één van die 34 op de pouwel jonas. En ik vind het een prachtactie. En de soep verrukkelijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk Maike! Wist niet dat jij er ook bij was!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn blog! Ik word er blij van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Win-win-win! Pompoensoep, snel weer eens maken, zalig vind ik het! Met kokosmelk en limoen, jumjumjum!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga 'm nu ook eens zelf maken. Ben benieuwd. Soep is de beste culinaire uitvinding.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I have no idea if your Pompoen is the same as our Pumpkin. I have never heard of Pumpkin soup, that does not mean it does not exist, it only means that I have closed my ears and eyes to it, because as far as making something like that I close my ears and eyes to it, "too much work" or as your Oma would say "te veel geklieder" and that applies to me too. I love Pumpkin pie, but I go to the Bakery to get it and I need whipping cream on top of that. When Margaret was little, we would carve a pumpkin and and put a candle in it. We would put a bit of butter on a cookie sheet and melt the butter, coat all the seeds with the butter and roast the seed to a Golden Brown, delicious. We would watch a movie and eat Pumkin seeds. On Halloween night she went out with her friends. But now Halloween has gone very far to the black side. Such as Hell and Devils and all sort of very weird and gruesome things. It is not fun anymore. To keep the children safe they have parties at the schools organized by the parents.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh by the way Iris, I agree nothing happens by accident. You also did a very smart thing, your pumpkin was used many people had soup and so did you and Huib and Ann.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aunt Grace, pumpkins are indeed pompoenen. I laughed out loud of this: 'teveel geklieder' because that is exactly what I say when I think about cooking. I think my (lack of) talent for cooking is genetic determined :-)

  BeantwoordenVerwijderen