zondag 21 oktober 2012

Nanowrimo!


Ja, ik ga weer meedoen!
Wereldwijd gaan duizenden mensen hun roman schrijven in een maand tijd, 50.000 woorden ruwe versie. Ik heb dat in 2009 ook gedaan en ik vind het heel erg inspirerend.

Omdat je zo belachelijk veel moet schrijven (1667 woorden per dag) krijgt je innerlijke criticus geen kans om zich ermee te bemoeien. In tegenstelling tot wat ik dacht, levert dat hele mooie stukken tekst op, juist omdat ik niet vanuit mijn ratio schreef, maar vanuit een andere bron, eentje die wel zoveel woorden aan kon. En daar bleken hele mooie dingen uit voort te komen.

Echt een aanrader voor iedereen die graag wil schrijven, maar vaak vast komt te zitten, te kritisch is, of denkt niet creatief te zijn. Doe het gewoon. Het allerleukste vind ik dat er op het forum van Nanowrimo en vooral ook op Twitter veel Nano’ers zitten. Ik deed wedstrijdjes met onder andere Marcel van Driel (in een uur tijd zoveel mogelijk woorden schrijven) en we meldden elkaar ‘s avonds trots of licht beschaamd de stand. Onzin? Nee. Schrijf 1000 woorden in een uur zonder na te denken (die kans krijg je dan niet eens) en je zult versteld staan van wat er uit jouw brein te voorschijn komt.
Ohja, de vorige keer bevond zich een programmaatje op de website van Nanowrimo dat heet "Write Or Die". Je schrijft dan een van te voren gekozen aantal woorden in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 500 in tien minuten. Dat dwingt je om door te schrijven en het werkt echt! Er worden ook "write inn's" georganiseerd waar een stuk of wat van die halve gare schrijvers bij elkaar gaan zitten om te gaan typen:-)

Het is erg motiverend, het idee dat je het niet helemaal in je eentje zit te doen. En aan het eind kun je je eigen certificaat downloaden en aan de muur hangen.

Dit was in 2009. Zou het me weer lukken?


Nu de eerste versie van mijn vorige verhaal af is heb ik meteen weer tijd en ruimte voor iets nieuws. Een verhaal dat zich al een jaar of zes aan me op zit te dringen krijgt nu eindelijk de kans om zich te laten horen.

Eerlijk is eerlijk, ik stap er dit keer niet helemaal blanco in. Ik ben al een keer eerder aan het verhaal begonnen, maar dat bloedde toen dood. Een paar weken geleden kreeg ik een ingeving voor dit verhaal, niet zozeer over het plot, maar wel over de toon en de vorm. Ik ben er nog steeds enthousiast over.

Wat heb ik voor ik begin: een naam, een beginsituatie, en de gebeurtenis waardoor het leven van de hoofdpersoon op de kop komt te staan. En daarna weet ik wat ze gaat doen, en ik heb een vermoeden waar het gaat eindigen.
Voor de rest laat ik me volledig verrassen.

Ik schrijf niet in volzinnen, soms schrijf ik alleen maar heel veel woorden achter elkaar, die soms niks met elkaar te maken hebben. Het gaat er maar om dat er “iets” begint te stromen in je hoofd.
Een stukje Nano kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Toen ze de mobiel op haalde (zag)
Er lag een bosje bloemen op de bijrijdersstoel. Glimlachend raakte ze de roos aan, prikte zich aan een doorn

Huis plastic goedkoop zeil zwart wit

Het kunststof van het stuur koel in haar handen, er tikte iets, een geur die aan iets van vroeger deed denken. Iets aan achteruitkijkspiegel hangen (wat?)
Wat had een mens in vredesnaam nodig? er paste een krat vol boodschappen achterin het ding Vorradje voor 2 weken (route) (check weer)
IJs zelfgebakken koekjes (in scene zetten met boze zoon)

De sleutel omdraaien. Hij startte metee:
Dit was het dus. Ze vertrok.

Inclusief spelfouten, onaffe zinnen, stukjes die eigenlijk op een andere plek moeten komen te staan. Het maakt niet uit, dat komt allemaal later. En ja, waarschijnlijk zit er een hoop onzin tussen straks en veel onbruikbare tekst, misschien wel de helft of nog veel meer! Maar dat betekent wel dat er duizenden woorden bruikbare tekst ontstaat, wie weet een soort van eerste versie van een volgend verhaal. Het is een geweldige manier om je eigen stem te ontdekken en vorm te geven. 

Mijn benodigdheden in deze maand:
*elke dag tijd, al is het maar even
*notitieboek vastgenaaid aan mijn lichaam en een pen in mijn hand (anders raak ik ingevingen kwijt)
*kauwgum (verslaving, mijn hele werkkamer ruikt these days naar menthol)
*internetaansluiting met twitter
*begrip van huisgenoten, dochter en vrienden

Doen jullie ook mee? Zullen we een wedstrijdje doen? @Iris_Boter

11 opmerkingen:

 1. O jee, o jee, had ik dit maar niet gelezen... Nu maak je me enthousiast en ik héb geen tijd... echt niet! Wel zit ik in een mega-schrijfdip en ben ik inderdaad te kritisch en vaak te prutserig bezig, dus wat dat betreft zou het goed zijn... Ai... Ik denk nog even na. ;-) Jij alvast veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij was jij het die me in twee jaar geleden voor het eerst op het spoor bracht van Nanowrimo. Ik was toen absoluut van plan mee te doen. Maar ja, die innerlijke criticus he. Als ik die niet had, had ik nu al heel wat geschreven. Vorig jaar ben ik er niet eens aan begonnen. Nu is het anders. Nu ga ik er echt voor. Dus ja, laten we een wedstrijdje doen. Ik pak de handschoen op. @mhoove. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar zou ik dit jaar dus zo maar aan mee kunnen doen. 'Ik weet niet of ik dat kan!', zegt een stem in mij, maar die moet z'n bekje maar houden. Ik kan het in elk geval proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Sanneke, ik weet zeker dat jij het kan. En dat stemmetje dat jij hoort, dat is precies die z'n mond effe een maandje moet houden! Ik zou het wel erg leuk vinden als je meedeed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb voor het eerst een account aangemaakt daar ;-) ben enthousiast geworden maar ben enthousiast voor heel veel dingen dus weet niet of het wat wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schrijfwijf, weet je het al? Zou wel erg leuk zijn:-)
  Michel, ik hoop echt dt je meedoet en

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die irritante IC de mond weet te snoeren!

   .. ? Er ging iets mis met reageren, nouja.

   Verwijderen
  2. Vandaag door Marcels blog weer aan het twijfelen gebracht, maar nee, ik moet het niet doen! (help me onthouden ;-)). Mijn manuscripten moeten écht af omdat uitgevers er al mee bezig zijn. Ik houd mijn eigen alternatieve Nano met minder woorden per dag en aan mijn half-affe manussen. Jij (en andere deelnemers) heel veel succes en ik ga ooit meedoen! :-)

   Verwijderen
 7. Succes Schrijfwijf (geweldige naam trouwens). Ik heb ook ooit Nano-light gedaan omdat ik het te druk had.

  En te druk met schrijven is de beste reden om niet mee te doen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen