dinsdag 18 september 2012

Voorlezen 2Begin vorige week reageerde ik op een tweet van Tofik Dibi: of er kinderboekenschrijvers waren die wilden voorlezen in de bieb in Heerlen.
Gisteren was het zover.
Een bus gevuld met politici en kinderboekenschrijvers reed door Limburg en deed verschillende scholen aan. Voor mij was het praktisch onhaalbaar om op de heenweg met die bus mee te rijden, dus ik treinde op eigen gelegenheid naar Heerlen, wat nog best een eind was, (240 km!) maar gelukkig was ik ruim op tijd.
De bus niet. De bus had vertraging en ondertussen zaten er al zo’n 75 kinderen in de zaal. Ze waren heel geduldig en vonden het niet erg om even te wachten, maar het duurde natuurlijk wel even. Ik dacht, hey, ik ben hier nu toch, zal ik vast beginnen met voorlezen? Voor wie mij kent: ik vind het altijd behoorlijk spannend om ‘op te treden’ voor kinderen, dus het zweet brak me aardig uit, maar ik had een plannetje.
Vlak voor ik vertrok die ochtend, had ik bij wijze van ingeving nog snel de vijf gedichten geprint, die ik gemaakt had voor Querido’s Po√ęziespektakel, waarvan er eentje geplaatst is in de bundel *Er Zit Een Feest In Mij*. Voor als ik nog tijd zou hebben, dacht ik, je weet maar nooit.
Ze kwamen nu mooi van pas. Ik had deze gedichten nog nooit aan iemand laten horen, dus het was best spannend. Maar ze reageerden overweldigend! Ze lachten op die momenten dat ik hoopte dat het grappig was en ik kreeg na elk gedicht een enorm applaus. Dat was echt heel erg leuk, een kadootje voor mij, en hopelijk ook voor de kinderen.
Maar de bus, de bus die was er nog steeds niet!
Gelukkig had ik nog meer bij me. Ik vertelde over mijn andere boeken en deelde ansichtkaarten uit die ik speciaal voor deze dag had laten maken. Natuurlijk wilden ze alle 75 mijn handtekening, en toen ik die allemaal gezet had, toen was de bus er eindelijk! Samen met Marcel van Driel en Rian Visser vermaakten we de kinderen nog wat langer. Daarna lunchten we op het dak van de bieb in een heerlijk Limburgs zonnetje.


Ik kon gelukkig wel met de bus (een ouwe Amerikaanse schoolbus zonder (merkbare) vering) mee terug en dat was heel gezellig.
Wat heb ik toch leuk werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten