dinsdag 18 september 2012

So many books, so little time

Mijn to-read stapel groeit harder dan mijn "gelezen" stapel. Ik koop boeken, ik krijg ze, ik herlees ze. Tenminste, dat is het plan. Niets vind ik zo inspirerend als een goed boek, zo eentje waarvan je met spijt de laatste bladzijde ziet naderen. Maar de tijd, waar haal ik de tijd vandaan?
Op onze wc liggen boeken met korte verhalen en gedichten. En ja, dat is een eer, om een wcboek te zijn! Meerdere keren per dag lees ik een bladzijde, of, al naar gelang de avond ervoor genuttigde maaltijd, een heel verhaal.
Naast mijn bed liggen boeken, naast mijn luie stoel, in de vensterbank, naast mijn werktafel om tijdens het schrijven te lezen (schrijftip!) en nu heb ik ook nog een ereader gekocht. Die neem ik mee en ik lees waar ik kan. En ondertussen komen er maar boeken bij...
Ook luister ik, bij vlagen, naar luisterboeken voor ik ga slapen.
Het is te veel. Hoe breng je nu orde in de chaos?
Ik heb mezelf wat regels opgesteld:
1. Niet meer dan 3 boeken tegelijk. (en dan bv een zware, een thriller, en een leuke)
2. Ik heb mezelf al een tijd geleden ontslagen van de uitleesplicht: als een boek mij na pakembeet een bladzij of 30-50 niet boeit, hoef ik hem, anders dan vroeger, niet uit te lezen.
3. Eens in de zoveel tijd een boekenkoopverbod (dat is een lastige, want betekent ook een boekwinkelbezoekverbod, en dat is echt een straf).
4. Als het om klassiekers gaat, van die boeken waar je niet doorheen komt maar die je wel 'gelezen moet hebben' sta ik mezelf in beperkte mate toe de film te zien in plaats van het boek te lezen.
Hoe doen jullie dat?
Ps : En nu wil ik ook nog het nuttige met het aangename verenigen door een manier te zoeken tegelijk te bewegen en te lezen. Want voor sporten heb ik helemaal geen tijd, dus zou het lukken een boek te lezen op een hometrainer of al hoepelende?

2 opmerkingen: