dinsdag 18 september 2012

Schaamteloos

Nog altijd heb ik er moeite mee om mij en mijn boeken te promoten. Op de een of andere manier vind ik dat ik dan opschep en dat mag niet en dat wil ik niet.
Aan de andere kant, hou ik mezelf voor, als ik sokken zou verkopen, zou ik ook adverteren met hoe lekker ze zitten en positieve ervaringen van mijn klanten. Het is gewoon mijn werk.
Daarom waag ik er toch dit logje aan.
Mijn boek *Wish you were here* verscheen bij Mozaïek. Door de uitgeverij werd het ingestuurd voor Het Hoogste Woord, een prijs voor het beste christelijke jeugdboek.
Wish
Ik wist al dat het niet genomineerd was, dus ook dat het niet zou winnen. Vrijdag was de uitslag: De Boot van Helga Warmels heeft gewonnen!
Meteen daarna kreeg ik het juryrapport onder ogen, waarin alle boeken inclusief dat van mij besproken werden. De jury heeft het boek erg aandachtig gelezen, waarvoor hartelijk dank.
En dan nu het schaamteloze opschepgedeelte. Ik citeer:
“Iris Boter verrast door haar prachtige zinnen; bij haar is op bijna elke bladzijde wel een mooi citaat aan te wijzen.”
“Boters taalgebruik is origineel en doet niet gekunsteld aan. Het is een feest om een verhaal te lezen met zulke creatieve en kunstige zinnen en woorden.
Het verhaal opent met een prachtige zin: ‘De laatste dag dat alles nog gewoon was, was de eerste dag van het nieuwe schooljaar.’ Andere mooie vondsten zijn: ‘Alles hier in huis was gericht op wat was geweest en ik werd doodmoe van deze omgekeerde energie.’ en ‘De gewoonheid waar mijn moeder en ik ons aan vastklampten begon te schuren.’ Het verhaal bevat veel van dit soort zinnen en woordgebruik. Boter laat daarmee zien dat ze een woordkunstenares is en dat ze in staat is om een geheel eigen stijl neer te zetten.”
Uit het rapport blijkt ook, dat Wish geen kans maakte om te winnen, omdat het meer spiritueel dan christelijk is. Dat dat zo is, daar ben ik het mee eens.
“Het dilemma wordt vooral gevoeld, omdat de jury onder de indruk is van de schrijfkwaliteiten van Iris Boter. Was er geen discussie over het christelijk element dan zou dit boek zonder meer genomineerd zijn en een grote kanshebber voor de prijs Het Hoogste Woord zijn geweest.”
Jammer? Ja en nee.
Natuurlijk had ik het geweldig gevonden als Wish had gewonnen. Maar mijn persoonlijk streven is niet om een goed christelijk boek te schrijven. Mijn streven is om een heel erg goed boek te schrijven. Daarom ben ik héél erg in mijn nopjes met de positieve woorden over Wish en geeft het me moed om door te gaan met het boek dat ik nu schrijf, waaraan ik (des schrijvers eigen) nog wel eens twijfel.
En dan nu de klapper, zoals een sokkenmarktkoopman ook zou doen: *Wish you were here* is nu met 30% korting te verkrijgen in de boekwinkel met onderstaande bon!


1 opmerking:

  1. Hallo Iris,
    Wat een mooie recencie van jouw boek. Ik ga 'm kopen. Succes. Hartelijke groet, Anna Boellaard-Duncan

    BeantwoordenVerwijderen