zondag 27 oktober 2013

Mijmeringen


Afgelopen zaterdag gaf ik een workshop "Hoe schrijf ik een boek" in het dorp waar ik geboren ben, Sassenheim. Het was bijna twee uur met de trein.

Ik hou van treinreizen. Het is een van de weinige momenten dat ik uit het raam kan staren zonder dat mijn Nuttigheidsdwang me achter de broek zit.

Een paar uur te vroeg was ik er al. Ook zoiets wat ik heel fijn vind: dwalen door een stad of dorp. Ik liep langs het huis van mijn oma aan de Zandslootkade, waar mijn moeder en haar broers en zussen opgroeiden en waar mijn oma tot op hoge leeftijd woonde. Ik bezocht het kerkhof waar mijn voorouders liggen, bij een mooie kerk midden in het dorp. Ik wandelde door de straat waar mijn vader opgroeide en kwam langs het oude schoolgebouw waar mijn vader en moeder elkaar leerden kennen. Dat moet rond 1963 geweest zijn.Dit is waar 'ik' begon, zou je kunnen zeggen. Gek idee. Het had allemaal makkelijk heel anders kunnen gaan, maar zo ging het en daarom ben ik er.

Lang heb ik hier zelf niet gewoond, toen ik drie maanden was verhuisden we naar Zwolle. Maar Sassem voelt nog altijd een beetje van mij, natuurlijk ook omdat we er vaak kwamen. 

Ik dronk ergens koffie, at een boterham en mijmerde over de tijd en dingen die voorbijgaan.

Om drie uur begon de workshop. De eigenaresse van Boekhandel Wagner had een lange tafel neergezet en twee van haar dochters verzorgden de koffie en thee. Er kwam bijna dertig man, ongekend veel. Het was heel erg leuk. Ik ben niet zo'n prater, maar met dit publiek ging het me heel makkelijk af. Je voelt het als mensen willen horen wat je te vertellen hebt, en dan gaat het vanzelf.

Voldaan liep ik weer naar het station en treinde naar huis met in mijn tas twee nieuwe boeken: eentje van Marcel Vaarmeijer, die er zonder dat ik het wist ook was om onze afgesproken Boekruil te bewerkstelligen, (Ik Su-Su-Superster en hij Zwaartekracht) en een boek als cadeau voor mijn workshop. Ik mocht kiezen en het werd: Achterstallig geluk van Lieneke Dijkzeul.  

3 opmerkingen:

  1. Leuk dat je de workshops voortzet. Extra veel boeken in November zou ik zeggen. :-) Het terugdenken aan vroegere tijden herken ik. Ben ik ook een ster in. Zoals wellicht voor iedereen geldt ook voor mij dat het heel makkelijk anders had kunnen lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I enjoyed reading this Iris. After I attended the "Kleuterschool" I attended the "Visserschool" as we called the school, I began grade one I think in 1944, I am not sure. The store Wagner was in those days DeGruyter I am not sure about the spelling. The store smelled so amazing, new books and dusty wooden plank boards, that creaked when people walked on it. I remember saving my money and buying a book(s) In the winter there was a kachel in the store ( I think) It is amazing to think that my baby brother's daughter is there now to have a workshop. That is amazing I wish my brother was here to witness it. But somehow I know he was there to witness it, with that big grin he had. You go girl.

    BeantwoordenVerwijderen