dinsdag 29 oktober 2013

Crisis


Factuur 600 verstuurd, al sinds 1995 bezig met opdrachten, heel erg druk gehad, ontzettend veel getekend.

En nu is het opeens al een tijdje best rustig. Crisis? Toeval? Uitgerangeerd?

Maakt niet uit. Ik moest er even aan wennen, maar zag meteen mijn kans: naast dat ik veel tijd heb om te schrijven (joepie!) wilde ik ook al veel langer eens wat anders uitproberen met mijn tekenwerk. Ander materiaal, andere invalshoek.

Maar dat doe je niet zo snel als er een deadline in je nek hijgt, en de opdrachtgever je gevraagd heeft om werk dat hij al van je kent. Een nieuwe stijl of materiaal onder de knie krijgen vergt veel tijd. En die heb ik nu.

Een paar weken geleden kwam ik (notabene in de Intertoys) een boekje tegen, een geïllustreerde kinderbijbel. Ik viel meteen voor de illustraties. Zo vrij, zo licht, zo leuk!
Helaas had ik mezelf net een BoekKoopVerbod opgelegd, maar toen ik ontdekte dat het maar 4,95 kostte heb ik die regel bruut overtreden. Het boek inspireerde mij in de winkel al zo dat het dat geld meer dan waard was. 

De illustraties zijn gemaakt door Chiara Raineri.

Het zijn geen wereldschokkende tekeningen, maar ze openden mijn ogen voor hoe ik al die jaren op een bepaalde manier heb geïllustreerd. Hoe ik doorploegde binnen één stramien. Er zit wel ontwikkeling in, maar wel steeds op dezelfde route. Ik wil eens wat anders!
De wolk: waarom niet gewoon wat gekras en waarom die 
berg niet gewoon dwars door dat figuurtje geschilderd? 
Het zou niet in me opkomen. 
Een figuur op een apart papiertje getekend en niet netjes uitgeknipt. 


Een van de figuren op een ander soort papier tekenen. Why not?Ik had moeilijk lopen doen en opgezocht waar de maag van een walvis zit en
hoe dat anatomisch toch allemaal had gemoeten. 
Chiara niet. Zij tekent Jona gewoon in de walvis. :-)Het slachtoffer op een gescheurd papiertje tekenen met zichtbare lijmvlekken. 


Inmiddels heb ik al heel wat geëxperimenteerd. En hoe mooi: er kwamen twee verzoeken tot illustraties binnen waarin ik zowel de tijd als de ruimte krijg om nieuwe dingen te proberen. Het is nog een beetje te vroeg om daar wat van te laten zien, (en ik vind het eng) maar het is in elk geval bijzonder inspirerend om mezelf toe te staan te klooien en te pielen. Zonder deadline en zonder gehijg. 

3 opmerkingen:

  1. out of the box en of your comfortzone en dan ontluikt er zomaar, als vanzelf, een nieuwe wereld van binnen naar buiten!
    geniet er van !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat spannend voor je. Ik maakte hetzelfde mee met mijn houtskooltekeningen, had sinds de academie alleen maar houtskool aan leerlingen uitgedeeld, er niet zelf mee gewerkt, maar wát vreselijk leuk om weer eens met een ander materiaal bezig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen