woensdag 21 augustus 2013

Twee schrijftips voor de prijs van een


Een Briljant Idee krijg je soms in een seconde, maar het uitwerken ervan is gewoon meters maken en zitvlees kweken.

Wat voor mij werkt is mezelf een haalbaar en concreet doel stellen. 

Bijvoorbeeld: ik ga om half negen 500 woorden schrijven aan dat en dat verhaal. 

Dat werkt nog beter dan een tijd, want 'een uur schrijven' kan ook betekenen 55 minuten voor je uit staren naar een wit scherm. 

500 woorden is 1 A4'tje, dat is te overzien. 

Negen van de tien keer kom ik in een flow,  waardoor het er meer dan 500 worden. 

Op vakantie besefte ik dat ik al mijn opdrachtgevers zeer serieus neem, behalve een. Mezelf. 
Ik heb een hoofd vol idee├źn, een harde schijf vol halve verhalen, maar er komt veel minder uit mijn vingers dan ik zou willen, omdat ik mijn illustratiewerk (= concreet, met deadline en honorarium) voor laat gaan. Terecht ook wel, want dat is een deel van ons brood. 

Toch zat het me al tijden niet lekker en op de camping knaagde het stemmetje harder dan ooit. Waarom ren en vlieg ik voor iedereen en blijft mijn eigen werk liggen?

Ik nam een besluit. Hoe gek het ook klinkt voor mensen die mij kennen met een ochtendhumeur waar je U tegen zegt, mijn beste uren zijn die in de vroege ochtend. De hele dag nog voor me, ik hoef niet op de klok te letten, en gedachten aan wat eten we vanavond komen nog niet in me op. 

Na de vakantie zou ik elke dag beginnen met 500 woorden schrijven aan een van mijn verhalen. 

Het is nu de derde dag, en ik heb inmiddels dik 2500 woorden geschreven aan verschillende verhalen. Ik merk dat het rust geeft om al geschreven te hebben voordat ik aan mijn betaalde werk toekom, in tegenstelling tot wat ik eerst dacht. Dat knagende stemmetje is de hele dag tevreden. 

Ik combineer dit met schrijftip twee: ik blokkeer een uur lang alle social media sites met het programmaatje Selfcontrol.  

9 opmerkingen:

 1. Hemingway schreef elke ochtend 300 woorden, staand. Meer niet. daarna ging hij vissen, zuipen en achter de vrouwen aan.
  Martijn R.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar Hemingway hoefde geen social media te blokkeren, vlak dat niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor tip 2, ik heb de windows-variant net geinstalleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jose, Aritha, dank allebei. Ik zal af en toe schrijftips blijven bloggen! Schrijf ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik herken dit volkomen! Zelfs als ik eerder wakker ben dan gepland, komt het er vaak op neer dat ik voor opdrachtgevers ga werken, met de gedachte: dan is dat maar uit de weg. Waarom gun ik die waardevolle uren niet aan mezelf? Klaar daarmee! Dank je wel! En: goed bezig! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, erg he Petra? Het is op de een of andere manier gewoon makkelijker om iets voor een ander te doen (want dat 'moet') dan voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen