vrijdag 9 augustus 2013

Foon hoom

Van sommige dingen die ik me voornam toen ik moeder werd, is niet of niet veel terechtgekomen. Zo staat de tv vaker aan dan me lief is en ben ik minder consequent dan ik zou willen zijn, minder geduldig, en ruim ik vaker achter haar kont op dan ik van plan was. 

Een van de dingen die wel gelukt is is voorlezen. Dat doe ik nog steeds, al is ze zelf inmiddels ook een boekenwurm, maar voor het slapen samen in bed een boek lezen, dat hou ik zou lang mogelijk vol. 

Niet eens stiekem druk ik daarbij mijn voorkeur door. De boeken die op mij als kind grote indruk maakten kwamen voorbij: Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda, het grote boek van Madelief, Saskia en Jeroen, Pudding Tarzan. Al was het maar zodat ik ze zelf ook nog eens kan lezen :-)

Madelief vindt ze trouwens helemaal niet zo geweldig als ik toen en ook Saskia en Jeroen niet. En zo hoort het ook, want het is een andere tijd en een ander kind. 

En ik moet zeggen dat van sommige boeken de herinnering beter is dan het boek. Zo vond ik Matilda eigenlijk ook helemaal niet zo sterk meer. 

De liefde voor boeken hoef ik haar nauwelijks bij te brengen, die heeft ze genetisch van twee kanten geërfd. Maar iets wil ik haar wel doorgeven, iets van dingen die indruk op mij gemaakt hebben. 

Zo kocht ik toen ze nog maar 4 jaar was de hele serie Pippi Langkous en die heeft ze verslonden! Net als een boek van Richard Scarry. 

Een paar dagen geleden keken we ET.  Die moet ik zelf bij iemand op een videoband gezien hebben, want we gingen vroeger zelden naar de bioscoop. En die film maakte op haar minstens zoveel indruk als toen op mij. Aan het eind van de film zaten we allebei met zakdoekjes tussen de popcornkruimels.

Welke boeken of films wil jij je kind meegeven?


9 opmerkingen:

 1. Die van mij heeft net Ronja de Roversdochter gelezen. Die had ze al jaren in de kast staan, dat boek heb ik haar echt zo ongeveer opgedrongen. Maar ze vond het geweldig. En Kuifje, die dring ik ook subtiel op, haha. Gelukkig vindt ze dat ook leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohja. Ronja! Het gekke is, dat Anne die wel gelezen heeft, en ik niet. Ze beveelt mij ook met enige regelmaat boeken aan, zoals Dummie de Mummie en boeken van Sjoerd Kuyper. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier wordt ook iedere avond voorgelezen aan onze dochter van bijna 7.
  Alles van Annie M.G. Schmidt hebben we gehad. Alleen Minoes nog niet. Wiplala is favoriet. Inderdaad ook Roald Dahl en Astrid Lindgren (Bolderburen nu).
  Op dit moment leest ze zelf Sjoerd Kuypers Robin is Verliefd. En Kolletje vindt ze erg leuk. Verder staat hier Pinkeltje in de kast en zal Guus Kuijer ook voorbij gaan komen en later Kruistocht in Spijkerbroek en Koning van Katoren. Ik ben benieuwd of we ook de Olijke Tweeling nog gaan lezen. Misschien iets te oubollig, maar goed, Bolderburen vindt ze nu ook heerlijk.
  Via twitter kwam ik op je weblog terecht. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jolanda, leuk dat je me gevonden hebt! Dank voor je reacties. Ja, Annie, hoe kan ik haar vergeten in het rijtje:-) en kruistocht, en De Zevensprong, wil ik ook nog met haaar lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wou nog zeggen: wat fijn dat er zovéél boeken zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk en herkenbaar blog, Iris! Hier zijn ook diverse Annie MG's door de vingers gegaan, Sjakie en de chocoladefabriek (zowel het boek als de oude film uit de jaren '70) doen het hier heel goed, en na oudste is nu ook jongste mijn Mark en Mieke-, De olijke tweeling en de Dolle tweeling-series aan het doorspitten :). Maar oudste heeft inmiddels ook de boeken van deze tijd ontdekt, zoals de Hoe overleef ik-serie. Mooie mix zo, van toen en nu. En ben superblij dat ze allebei het boekenwurmvirus van me hebben overgenomen :). Laatst op de Deventer boekenmarkt (zo'n 800 kramen!) hield jongste het zelfs langer vol dan ik, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik lees ook voor! Wij zijn momenteel bezig (nog dertig bladzijden) in De Zevensprong. Eerst bekeken we met onze zoon Berend van zes de serie en daarna begonnen man en ik met het voorlezen van het boek. Berend vindt het geweldig. En voor daarna heeft hij al een ander boek uit de kast gekozen: De kleine kapitein.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Manon: leuk! Ja, de olijke tweeling! En Floortje Bellefleur :-) O, die Deventer Boekenmarkt, daar wil ik ook nog wel eens naar toe. Met een kruiwagen:-)

  Marlies: De Zevensprong! Door jouw opmerking ben ik die vanavond weer gaan voorlezen. Wel wat oubollig en traag (boeteprediking?!). Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. The children in the Netherlands are able to read many different books. I am so happy for them. When I was little, there were all the books by W.G. Van der Hulst I think it was. The thin books and then came book such as "Jaap en Gerdientje"
  I remember a book named "In de zoete suikerbol" "Dick Trom" I did enjoy them.
  I remember, there was a store in Sassenheim, where I was living where they sold Comic Books I really wanted to buy them with my pocket money, but I was not allowed. I just really wanted them, but I was an obedient child. )-:
  Oh by the way I was so unhappy with the wife of the Bakker, she allowed her husband to hit her. Can you imagine a children's book where the husband hits his wife, no wonder it was just accepted for so many years. But I could not believe she did not hit him back. (-:

  BeantwoordenVerwijderen