dinsdag 6 augustus 2013

Boos!

Mensen die mij kennen, zullen waarschijnlijk zeggen dat ik niet snel boos ben, of dat in elk geval niet snel laat merken. 

Vandaag was ik dat wel. 

Met Anne aan mijn hand liep ik door de Zwolse Diezerstraat. Er liepen straatwervers van Kika rond. Eentje sprak me aan. 
Mag ik u wat vragen? vroeg hij.
Nee, bedankt, ik loop door, zei ik. 
En toen zei hij: Maar u hebt zelf ook een kind!

Op de een of andere manier schoot me dat zo verschrikkelijk in mijn verkeerde keelgat. Wat weet die jongen van mij? Straatwervers doen dit werk niet (alleen) vanuit hun goede hart: het is gewoon een studentenbaantje. Misschien was ik wel allang donateur. Maar het ergste vond ik, dat hij mijn kind betrok in zijn poging mij over te halen donateur te worden. Woest werd ik, de vlammen sloegen me uit. Maar ik hield het nog beleefd. Ik zei: dat vind ik een ontzettend flauwe opmerking! Als ik wat wil geven, doe ik dat wel via de site, maar niet via jou!

Nog op de roltrap bij de V&D klopte mijn hart sneller. Ik was verbaasd over mijn eigen felle reactie en kan die nog steeds niet goed verklaren.

Ik had natuurlijk best wat kunnen geven (al moet je tegenwoordig meestal vaste donateur worden), maar ten eerste was het warm en druk en hadden we niet veel tijd. Ten tweede heb ik pas gelezen, dat je gemiddeld anderhalf jaar moet doneren, om de kosten van de straatwerver te betalen (zijn loon dus!). En ten derde heb ik er een hekel aan om op straat onverwacht met dit soort dingen overvallen te worden. Liever maak ik gewoon zelf iets over. 

Wat ik dan nu ook ga doen. 


6 opmerkingen:

 1. Ik kan me je boosheid voorstellen. Ik word ook niet gauw boos maar wel als ik een telefoontje krijg van een of ander goed doel. Of ik niet maandelijks kan doneren. Ik bepaal zelf wel wanneer ik wat geef en hoeveel. En inderdaad Iris, zo'n telefoniste moet ook weer betaald worden. Zonde!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I can truly understand why you became so terribly annoyed, this "boy" intruded in your private world. Anne was with you and you were unable to tell him what you wanted to tell him, that is frustrating.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank Anita. Het is dubbel met die goede doelen. Natuurlijk wil ik geven, en dat moet ook vind ik. Maar de manier waarop ze werven stuit me tegen de borst.

  Aunt Grace: that is exactly what it was. Thanks for your reaction.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amen. Ik voel me ontzettend voor het blok gezet op straat en heb besloten dit ook niet meer te doen. ik wil graag éénmalige giften doen maar niet overal meteen vast zitten aan maandelijkse donaties. kom nou! zo'n jongen die dan denkt jou aan te spreken waar je dochter bij is, te beoordelen op het afslaan van zijn 'aanbod'?!
  griebels, ik word er zelf ook pissig van.

  en je bent gewoon lief hè. Dat je dan alsnog geld overmaakt. :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb deze ervaring met een telefonische benadering, ik bood aan om 50 euro te doneren, eenmalig, dat was echter niet mogelijk, het moest en zou een maandelijkse donatie worden. Ik was verbaasd over het afslaan van mijn aanbod. Blijkbaar paste dit niet in het systeem of het straatje van de fondsenwerver. De stichting heeft niets van mij gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. JoopenIngrid: dank voor je reactie! Vreemd toch, dat je periodiek *moet* doneren, dat het niet anders kan? Ik haak er ook regelmatig om af. Stom van ze!

  BeantwoordenVerwijderen