zaterdag 6 juli 2013

Pen of toetsenbord?


Een notitieboek is onmisbaar voor iemand die schrijft.

Ik heb er tientallen, want wegdoen kan ik ze niet en ik heb ook onbeschreven, omdat ze mooi zijn, of voor je weet maar nooit. Ik zie mezelf dan schrijven in café's of langs de IJssel of in de trein. En dat doe ik ook, maar het zijn altijd aantekeningen, schetsen, invalletjes, ideeën.

Pas als ik achter het beeldscherm zit en mijn vingers op het toetsenbord zet, voelt het als echt schrijven. Het onpersoonlijke van de Arial of de Times heb ik nodig om de woorden te zien zoals ze zijn: als woorden.

Als ik ze zelf schrijf, zijn ze nog teveel van mij, en kan ik het geschrevene niet lezen alsof het al zelfstandig is.

Ik vind dat soms best jammer, ik zou eindeloos willen schrijven langs de IJssel of in een café, maar schrijven in een notitieboek voelt nog teveel als schetsen, als vrijblijvend. Ik maak de zinnen niet af, want 'dat doe ik thuis wel' en schrijf veel vager en slordiger omdat ik weet dat ik het toch nog over moet typen. Daardoor kost het me meer moeite om in het verhaal te komen.

Gek vind ik dat. Waarom zou ik niet meteen voor het echie schrijven? Er zijn schrijvers die hun hele boek op papier schrijven en het zelf of door iemand anders laten overtypen.
En het is ook handig, want je kunt overal schrijven en het kost geen stroom of ruimte.

Ik vind het een vreemde gedachtenkronkel van mezelf die ik niet kan verklaren.Mijn huidige notitieboek vol losse papiertjes en met verschillende afdelingen voor verschillende projecten, gescheiden door paperclips.

Schrijf jij liever op papier of op je computer? En waarom?


5 opmerkingen:

 1. Ik heb het exact zo. Als ik een mooi notitieboek koop zie ik mezelf er eindeloos in schrijven, terwijl ik weet dat ik dat niet kan. Maar voor losse gedachten en invallen zijn ze ideaal. Veel beter dan Evernote o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij van het comité Hun hebben de bal helemaal niet, schrijven liever zij in plaats van hun, tenzij het zij van hun is. Dat doen we even graag schrijvend als typend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan zowel in een boekje als op de computer schrijven. Op papier vind ik fijner, maar ik vind het overtikken zo vreselijk. En het gaat een stuk trager. Maar papier inspireert mij juist om te schrijven, meer dan een tekstverwerker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Petra: Evernote en alle andere digitale mindmap/aantekeningendingen vind ik een ramp. Wat betreft de brainstormfase gaat er niets boven papier en pen. Sneller, efficienter, overzichtelijker en handiger. In alle opzichten.

  Comité Hun Hebben De Bal Helemaal Niet: jullie doen goed werk! Houwe zo!
  Liz: Het overtikken vind ik ook niet leuk, maar ik merk altijd wel, dat doordat de zinnen nogmaals door je vingers gaan (letterlijk) ze er altijd nog beter uitkomen. Je verandert toch weer dingetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig dit. Onze dochter -een echte boekenwurm- vroeg toevallig vanmiddag of schrijvers het verhaal op papier schrijven of op de computer. Ik zei dat ik dacht dat ze dat tegenwoordig wel op de computer zullen doen. Morgen zal ik haar dit laten zien!
  Zelf ben ik geen schrijver, maar voel wel aan wat je bedoelt met dat het echter wordt als het getypt staat.

  BeantwoordenVerwijderen