zaterdag 29 juni 2013

Ik wil een stempel!


Als je vroeger schrijver wilde worden, schreef je een verhaal en stuurde je dat op naar een uitgever, die het beoordeelde, in 99 van de 100 gevallen afwees of er een boek van maakte.

Dat is nog steeds zo. Maar tegenwoordig kan iedereen ook zijn boek laten printen bij een zogenaamde Printing On Demand uitgeverij zoals er veel zijn.

Voordeel: 999 van de 1000 aangeboden manuscripten wordt uitgegeven. Of meer. In feite is een POD uitgeverij een kopieerwinkel.

Nadeel: er wordt nauwelijks aan redactie of promotie gedaan. Je moet alles zelf doen.

Gevolg: zeer veel POD uitgaves zijn erg slecht geschreven en worden nog slechter verkocht. Dat geldt ook voor boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven.

Veel. Maar zeker niet alle. Er zit koren tussen het kaf. Maar waar? Hoe kom je daarachter als lezer? Al die duizenden POD-uitgaves doornemen is onbegonnen werk.

Na de ophef her en der over Brave New Books dacht ik weer aan wat ik al eerder dacht:

Er zou een soort club moeten zijn, een instantie, een jury, een commissie, een delegatie die in het bezit is van een stempel waar Kwaliteit op staat. Zij delen dat stempel uit als een boek aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zoals er nu Querido of Lemniscaat of Van Goor op staat: je bent verzekerd van een bepaald minimum niveau. Iedereen kan zijn boek (POD, eigen beheer, epub) insturen (tegen betaling, dat is je investering) en hopen op Het Stempel.

Arbitrair? Wellicht. Maar dat is het nu ook. Veel kwaliteit wordt niet uitgegeven, en er komt ook veel rotzooi uit. Veel goede boeken krijgen geen aandacht, sommige slechte juist veel.

Er komen natuurlijk verschillende Stempels: Literatuur, Chicklit, Thrillers, etc. Die boeken krijgen vanzelf meer aandacht, boekwinkels durven ze in te kopen, mensen weten waar ze op moeten letten.

Ik stel me zo voor dat die Jury uiteindelijk de schifting die vroeger een reguliere uitgeverij deed, overneemt. 

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel een leuk idee, alleen....wie gaat er bepalen wat de 'juiste' kwaliteit voor het stempel is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anoniem, bedankt voor je reactie! Natuurlijk blijft het bepalen van de kwaliteit een subjectief iets, maar zo is het nu ook als uitgeverijen hun 'stempel' (naam) erop zetten. Eigenlijk zal het bij zo'n jury niet anders gaan en er zullen ook verschillende jury's ontstaan die boeken op verschillende niveaus en genres beoordelen en dus ook verschillende stempels gebruiken. Zodat je als lezer een beetje houvast hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Iris,

  bedoel je 'koren tussen het kaf'? Het koren is juist het waardevolle deel en het kaf moet daar uit geschud worden...

  Roselinde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jajaja Roselinde je hebt gelijk!! Ik verander het meteen.

  BeantwoordenVerwijderen