woensdag 20 november 2013

Overstroomd

Soms zijn er boeken waarvan je meteen denkt: die wil ik lezen.
Noem het intuïtie, of een intrigerende omslag en titel. Het overkwam me bij Overstroomd van Eva Moraal. Ik kocht het boek bij de schrijfster zelf en ontving een gesigneerd exemplaar.

Ongeveer een jaar geleden.

Zo lang lag het hier op de plank, tussen allerlei andere To Read boeken. Toen ik het een paar weken geleden dan toch eindelijk opensloeg, las ik het in een keer uit.

Wat een goed verhaal!

Eva schetst een treurige wereld, ergens in een niet al te verre toekomst. Er zijn twee Grote Overstromingen geweest en in de bevolking is hierdoor een tweedeling ontstaan: de Natten en de Drogen. De Natten zijn arm en de dreiging van het water is voor hen nog steeds aanwezig, de Drogen zijn rijk en beschermd.

Nina, een Droge, moet naar een Natte middelbare school omdat haar school bij de laatste overstroming is vernietigd. Ze wordt verliefd op Max, een Natte. Dit is onmogelijk in deze maatschappij, en dan weet Max nog niet eens dat haar vader gouverneur is en een rol speelde in de Overstroming waar Max' vader omkwam, en ook haar eigen zusje Isa. Een ingewikkeld en razend spannende verwikkeling volgt.

Het verhaal wordt verteld vanuit Nina en vanuit Max. Knap hoe de schrijfster beide jongeren een eigen stem geeft. Zo zegt Max over de buurtkat: 'dat die de zandbak volschijt' en Nina over dezelfde kat: 'doet zijn behoefte in de zandbak.' Veelzeggend.Geen moment staat het verhaal stil, het stokt nergens. De sfeer van een grijze, vochtige, naargeestige stad wordt mooi opgeroepen en ook de alom aanwezige dreiging van het water en de vijand.

Hoe de maatschappij er uitziet wordt nergens expliciet uitgelegd, alles wat je moet weten blijkt tussen de regels door gedurende het verhaal. Geen saaie infodump, gelukkig. Wel rezen er bij mij gedurende het verhaal vragen: is dit Nederland over een paar jaar? Bestaan steden als Amsterdam, Groningen en Kampen nog? Welk deel staat onder water? Hoe ziet de rest van Europa eruit? In welk jaar speelt het zich eigenlijk af? Niet over al te lange tijd, denk ik, want Max heeft nog een ouderwetse CD-speler in huis en draait zelfs Bob Dylan. ('Muziek uit de vorige eeuw')

Voor het verhaal doen de antwoorden op zich niet ter zake, maar ik had het wel graag willen weten, voor een wat completer beeld van Nederland na de twee Grote Overstromingen.

Een dikke vette aanrader!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten