zaterdag 23 februari 2013

Hoe Google de omslagfoto van mijn nieuwe boek vond


Zoals iedereen weet is het omslag van een boek enorm belangrijk. In het overweldigende aanbod van boeken moet ie opvallen, het kan het verschil zijn tussen verkoop of blijven liggen. Daar mag je als schrijver en uitgever dus gerust heel wat aandacht aan besteden.

De uitgever van Zwaartekracht had me gevraagd mee te denken en wat sfeerbeelden en ideeën voor het omslag aan te leveren. Omdat de zee een belangrijke rol speelt in het verhaal zou ik het mooi vinden als daar iets van te zien was. 
Met zoeken op "girl+ocean" vond ik ergens op een portugees weblog een foto, waarvan ik meteen wist: Dit is de foto. Het meisje, haar geruite blouse, haar houding, het haar dat voor haar gezicht waait, de zee op de achtergrond: dit wás het meisje waar ik Zwaartekracht over schreef! Voor de vorm zocht ik nog wat verder, maar ik wist het eigenlijk al.

Ik hoopte ontzettend dat de ontwerper, die het omslag uit eindelijk maakt, een soortgelijke foto zou vinden, want het probleem is dat je natuurlijk niet zomaar een foto van internet mag plukken, naast het feit dat de resolutie van de foto niet groot genoeg was.

Dat lukte niet, maar uiteindelijk maakte ze een pracht van een omslag met een heel andere foto. Ik was er helemaal blij mee, maar steeds als ik De Foto zag, knaagde het wel een beetje: dit was het meisje, dit was de foto.

Intussen kreeg ik bericht van de uitgever, dat uiteindelijk niet iedereen op de redactie enthousiast was over het omslag, en dat ze toch voor 'mijn' foto of iets soortgelijks wilden gaan.

Zou toeval bestaan? Een paar dagen later op een verjaardag hoorde ik van iemand dat er een nieuwe functie in Google bestaat: bij Google afbeeldingen kun je een foto uploaden, waarna google gaat zoeken naar dezelfde afbeeldingen. Dat deed ik en zo vond ik uiteindelijk de maakster van de foto. Het lukte de uitgever om contact met haar te leggen en tot overeenstemming te komen. We mochten de foto gebruiken!

Met trots onthul ik jullie het omslag van mijn nieuwe boek Zwaartekracht: 


De vijftienjarige Maren woont met haar vader in Oslo. Ze is eenzaam en voelt zich onzichtbaar, tot ze zich aanmeldt voor filosofieles. Maren is verbijsterd: Ole, de leraar, zegt wat zij denkt. Zij begrijpen elkaar, dat kan niet anders. Alleen: hij ziet haar niet staan.
Maren verft haar haar, bedenkt een nieuwe identiteit en zo ontstaat er iets moois tussen Ole en Maren. Dan komt hij erachter wie ze echt is....


9 opmerkingen:

 1. wauw... wat een mooi verhaal... jaloers ( :) ) op je omslag... heel mooi zeg... ik heb genoten van je boterletter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Love it! Ik snap dat je meteen voor de foto viel. Mooi hoor, jouw nieuwe boek, alleen het omslag al!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, prachtige boterletter! En wat een mooie cover. Ik heb nu al het gevoel dat hij perfect bij het verhaal past, al heb ik natuurlijk nog geen idee waar dat precies over gaat. Wat fijn dat je je perfecte omslag gevonden hebt, goed om te horen. Lijkt me zo ontzettend gaaf, dat je je eigen boek met die prachtige omslag straks in de winkel ziet liggen. Proficiat! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ongelofelijk verhaal! Gaaf hoor. Lijkt me heel mooi als je ineens tegen de perfecte foto aanloopt. En dan wil je 'm natuurlijk hebben ook!
  Ziet er heel goed uit. Ik ben nieuwsgierig geworden naar het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jelte: Dank je! Ben heel benieuwd naar die van jou!
  Sanneke: dank je wel. Ik ben er zelf ook echt blij mee.
  Rosalinde: dank je wel, fijn om te horen! Ik kan niet wachten tot ie in de winkel ligt.
  Inge: dank je wel, goed te horen dat ie nieuwsgierig maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw. Die cover is al een verhaal op zich.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, dit boek WIL ik graag lezen. Wat een mooie cover. Als ik aan mijn drie dochters denk, weet ik zeker dat ze dit boek alleen om de cover al zullen meenemen uit de bieb - als het zover is.

  Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi verhaal. Ook een lekkere opsteker voor die Portugeze. Ik vind het een mooie foto. Ik ben iets minder fan van de letters van 'zwaartekracht', maar behoor ook niet tot de doelgroep die dit er in de boekhandel uit moet pikken. Fijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tijmen: ja, mooi he? Ik hou daarvan. Nu al een verhaal:-)
  Aritha: ik ben benieuwd wat ze ervan vinden! Dank je!
  Vervlogen dagen: Ja, ik denk ook dat die fotografe (ze is nog heel jong, 19 of zo) ook heel trots is. En wat betreft de belettering: dit is nog niet de allerdefinitiefste vormgeving, dus misschien wordt het nog iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen