zondag 4 november 2012

Nanowrimo dag 4


Gisteren heb ik niets geschreven, omdat onze dochter jarig was. Gelukkig lag ik al voor op schema en vanavond plant ik mezelf weer achter de pc.

Waarom eigenlijk achter de pc? Schrijven kan ook met de hand. Ik vind met de hand schrijven op de een of andere manier zelfs veel meer "schrijven". Op een toetsenbord is het meer tikken:-)
Ik doe het allebei, en ik merk dat het twee kanten heeft.

Als ik met de hand schrijf, ervaar ik het toch als schetsen. Als 'nog niet echt', als een voorstadium. Pas als het getypt is, is het voor mijn gevoel “echt”. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel van eerst met de hand schrijven en dan overtypen, is dat elke zin en elk woord nog een keer moet schrijven, zeker als de handgeschreven versie geen complete zinnen bevatte.

Een ander voordeel vind ik dat alles wat ik afkeur toch bewaard blijft (al staat er dan een streep door, het is nog wel leesbaar).

Het voor mij grootste nadeel van met de hand schrijven vind ik dat ik er te weinig afstand van kan nemen. Het is nog teveel 'van mij'. Een getypte pagina kan ik lezen alsof het door een ander geschreven is en kan ik daarom beter beoordelen. 

Een geschreven pagina vol doorhalingen en pijlen etc. vind ik daarentegen weer prachtig om te zien, je ziet het geworstel als het ware. Leuk ook om het terug te zien, lang nadat het boek is verschenen: Ohja, zo was het begin. En zeg nou zelf, een beduimeld boekje vol aantekeningen, dat is toch hartstikke romantisch? Als ik met de hand schrijf merk ik ook dat ik geneigd ben om scènes nog niet helemaal uit te schrijven, want  'dat komt later wel'. Ik blijf dan wat schetsmatig en oppervlakkig, wat overigens geen nadeel hoeft te zijn. 

En:  schrijven op papier kan overal: trein, cafeetje, tuin, bed, strand, hema. Ja, dat kan met de laptop ook, dat is waar. Maar dat doe ik echt nooit. 

Met het toetsenbord gebruik je twee handen. Soms denk ik dat dat ook invloed heeft op je manier van denken, omdat je beide hersenhelften meer ingezet worden. Anderzijds vind ik het fysieke schrijven meer een beroep doen op je gevoel, omdat het echt handwerk is. Geen letter of woord is hetzelfde en dat kan ook weer invloed hebben op je verhaal.

En ik schrijf op papier altijd met de vulpen die ik in 2006 won met een schrijfwedstrijd. Brengt geluk:-)

Het mooiste is, vermoed ik, een combinatie van beide vormen: brainstormen en de eerste versie schrijven met de hand, herschrijven met het toetsenbord. Dat is niet hoe ik het doe, trouwens. Ik schrijf voornamelijk achter de pc, maar heb altijd een notitieboek in de buurt waarin ik zinnen, invallen, scènes en aanvullingen noteer en soms hele pagina's.

Hoe doen jullie het?5 opmerkingen:

 1. Voor Nanowrimo had ik al een dummy gepakt waar ik lijstjes met eventuele namen zette, bedacht wat voor karakter de hoofdpersoon zou hebben. Het ging moeizaam, zoekend. Toen het echte feest van start ging pakte ik de laptop, opende een nieuwe document en liet mijn vingers gaan. Er lijkt een directere verbinding te zijn tussen hersens en mijn typende vingers. De verbinding tussen mijn hersens en mijn schrijvende vingers, daar zit veel meer ruis op, mist helderheid, wendbaarheid. Ik vind je theorie van de twee hersenhelften wel interessant. Ik ben rechtshandig, maar creativiteit zetelt in de rechter hersenhelft (verbonden met je linkerhand) wordt wel gezegd. Als ik typ, benut ik die kant dus beter!

  Ook ik miste een dagje trouwens, kreeg visite van oa. Tijmen, wiens stuk ik ook mocht lezen (en hij het mijne), spannend hoor! Zit nu op 6236 woorden en ga zo weer lekker verder schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, ik vergiste me er even duizend! Was de 7200 al gepasseerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja joh! Nu nog 235 dan ben ik klaar voor vandaag, maar ik probeer weer een beetje voor te komen liggen op schema. Dank je dat je me overhaalde om mee te doen, ik heb er zo veel plezier in! Hoe gaat het bij jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn jullie goed! Ik heb het gewoon te druk voor Naonodinges. Maar met de hand schrijven is iets wat ik regelmatig doe. Vooral brainstormen dan hè ... en later overtypen :-)

  BeantwoordenVerwijderen