zondag 23 februari 2020

De zorgrobot

Op het journaal zag ik een stukje over de zorgrobot. 

Een paar jaar geleden had ik er al eens van gehoord, maar toen dacht ik nog dat het een grap was of een gedachtenexperiment. Ik geloofde niet dat het er echt van zou komen. 

Wel dus. Een verzorgingshuis had een ‘Sara’ aangeschaft en niet alleen het personeel, maar ook de bewoners waren er tevreden over. Sara vermaakt ouderen door met eindeloos geduld liedjes en filmpjes te laten zien, oefeningen te doen en een praatje te maken.  

Een oudere bewoonster gaf aan dat ze graag breit en leest. Dat kan Sara niet, maar ze stond er naast en vroeg af en toe hoe het ging. 

Ik snap heel goed dat verzorgenden geen tijd hebben om twintig keer hetzelfde filmpje met een bewoner te kijken of ernaast te zitten als iemand een sok breit. De bewoners zelf vonden het interessant en vermaakten zich goed. Toch had ik een dubbel gevoel na het zien van de uitzending. Waar gaan we naartoe als gewone zorg of aandacht overgenomen wordt door robots? Is een robot die vraagt hoe het met je gaat hetzelfde als wanneer een ander mens dat doet? Is het niet heel triest dat we menselijke aandacht vervangen door die van een machine? Hoe goed de resultaten ook mogen zijn, mensen moeten toch voelen dat ze in feite voor de gek worden gehouden.  Of zou het de ideale oplossing zijn voor problemen waar we in de toekomst nog veel vaker mee te maken zullen krijgen?

In mijn geestesoog zag ik ons over een paar jaar al zitten, allemaal alleen op onze eigen kamer, met allemaal een Sara of een Rob, die ons voorgeprogrammeerde vragen stelt. En allemaal zo eenzaam als de pest.







Maar toen dacht ik: eigenlijk is het al zover. Misschien moet ik Sara meer zien als een mobieltje. Zodra de verveling maar een moment toeslaat, in de trein, in de wachtkamer of in de rij bij de supermarkt, pakken veel mensen reflexmatig dat vermaakapparaat om een spelletje te doen of een filmpje te kijken. Vaak ten koste van een praatje met een ander mens.

Het verschil met een zorgrobot is dat we dit onszelf aandoen. Maar ik vind het net zo triest. 

1 opmerking:

  1. Ik geloofde nooit in spell casters totdat mijn leven uit elkaar viel toen mijn geliefde van 5 jaar besloot ermee te stoppen. Ik was er zo kapot van dat ik een ongeluk kreeg waardoor ik bedlegerig was. Na 8 maanden van emotionele pijn en kwijn, stelde een vriend van mij me voor aan een bepaalde spellcaster, dit was nadat ik was opgelicht door verschillende nep-spell caster genaamd dr ini , dr evu en dr ewatu. Ik werd voorgesteld aan DR Lamatu. In minder dan 3 dagen zag ik wonderen, mijn minnaar kwam terug bij mij en mijn leven kwam terug als een voltooide puzzel ... Ben zo blij .. DR Lamatu heeft allerlei spreuken van zwangerschap tot liefde, van werkloosheid tot het winnen van een loterij. Hij heeft de spreuk om de scheiding te stoppen, de spreuk om iemand er aantrekkelijk uit te laten zien en ook om eventuele ziekten te genezen, enz ... Hier is zijn contactpersoon alleen voor serieuze mensen, het kan misschien helpen ... (drlamatu@gmail.com). Bel of WhatsApp hem op + 2349030413595 Prachtige DR Lamatu .... Heel erg bedankt, ik ben zo dankbaar dat je mijn leven hebt gered

    BeantwoordenVerwijderen