donderdag 21 augustus 2014

Striptips gevraagd!

Ik ben schrijver en illustrator, al bijna twintig jaar. Nog niet zo lang geleden stelde iemand mij de volkomen voor de hand liggende vraag: maak je ook wel eens strips?

Hoe absurd of ongeloofwaardig ook, ik had daar nog nooit over nagedacht.
Niet echt. 


Ik geloof dat ik niet speciaal van strips houd. Te recht toe recht aan, te oppervlakkig. Maar misschien vergis ik me, want behalve de Donald Duck lees ik er zelden een.


Een jaar of wat geleden ontdekte ik echter de graphic novel.In de bieb zag ik het boek 'Blauw is een warme kleur' van Julie Maroh staan en nam het mee. Een intieme en persoonlijk liefdesgeschiedenis. Na het gelezen te hebben kocht ik het meteen. Ik was er erg van onder de indruk. Wat me vooral opviel was de kracht van tekeningen. Het wordt er echt bijna een film van. Soms pagina's achter elkaar zonder tekst, alleen beeld, en om de lezer/kijker dan vast te houden, dat vind ik echt knap. Beeld komt op een andere manier binnen dan tekst en toch anders dan film. Dat komt misschien 
omdat ik zelf het tempo bepaal, en omdat elke scène één sterk beeld is.


Afgelopen zaterdag stond ik met mijn illustratiegenootschap op het Stripfestival in Kampen. Zo goed als niks verkocht, maar wel een leuke middag gehad.Ik ging zelf ook nog even langs alle kraampjes en hoewel ik me had voorgenomen niets te kopen, kwam ik thuis met de graphic novel 'Afspraak in Nieuwpoort'. Gesigneerd en met een tekening van de schrijver/tekenaar zelf!  Ivan Adriaenssens, een charmante Belg.
Op de een of andere manier trok het verhaal en de sfeer van het boek me meteen aan. 'Afspraak in Nieuwpoort' speelt zich af in WOI en gaat over 3 soldaten die afspreken elkaar over 10 jaar op dezelfde plek te treffen. Hoewel er wat houterigheidjes in de tekeningen zaten (die zie ik nou eenmaal meteen) vond ik het een mooi verhaal en erg sfeervol. Als het een roman was geweest had ik het verhaal denk ik wat mager gevonden, maar opnieuw net als bij Blauw is een warme kleur viel het me op hoe indringend een tekening kan zijn. Wat je niet in woorden kunt zeggen, kun je in beeld kwijt. 

Ik pakte Blauw ook weer uit de kast en het hele weekeind heb ik de twee boeken gelezen en ik besloot: ik hou van graphic novels.
Graphic novels (waarschijnlijk generaliserend gezegd) hebben de diepgang die ik bij gewone strips mis. 

Ik wil er zelf ook één maken! Maar eerst die zesduizend andere ideeën maar eens vormgeven.


Heeft iemand trouwens nog aanraders voor graphic novels of zelfs strips?

11 opmerkingen:

 1. Wat een leuk stukje!
  Ik ben niet zo bekend met de graphic novel. Volgens mij heb ik laatst wel op een er een voorbij zien komen, maar ik kan even niet meer bedenken waar of wie dat was.
  Een a-typische striptekenaar is Barbara Stok. Haar strips zijn persoonlijk en hebben diepgang en liggen misschien wel dicht bij jou tekenstijl.

  Maar wat je zegt...eerst die andere ideeen uitvoeren :-) Of afserveren natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita, Barbara Stok ken ik inderdaad, en Gerrie Hondius, dat heeft wel wat van elkaar weg. Ook inderdaad heel fijn en persoonlijk met diepgang. Bedankt voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ergens waar je niet wilt zijn van Brecht Evens, dat is mijn lievelings. Met prachtige ecolinetekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen al de titel spreekt me aan Sanneke, zonder dat ik het boek gezien heb! Hij komt op mijn to read of zelfs mijn to want lijst!

   Verwijderen
  2. En nu ik het boek bekeken heb, herinner ik me dat ik het toen bij jou een keer doorgebladerd heb. En dat ik het wel hebben.

   Verwijderen
 4. Mijn favoriete strips zijn die van Edmond Baudoin. Ze laten de lezer echt meekijken naar de wereld door de ogen van een tekenaar en hij heeft een zeer herkenbare stijl. De verhalen zijn meestal autobiografisch en de teksten zijn poëtisch. Een deel van zijn boeken is in het Nederlands vertaald. Ik zou beginnen met "De reis" of met "Piero".

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel Sylvia! Ik heb even gegoogled en het spreekt mij ook aan! Wat een krachtige lijnvoering. Hij komt op mijn to read list, zeker weten! En bedankt ook voor de tip met welk boek te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Iris,
  Een vriend vroeg mij hetzelfde dus daarom een lijstje met tips

  I killed Adolf Hitler, door Jason. Een heel subtiel verhaal over de liefde, aan de hand van een absurd gegeven.

  Portugal, door Cyril Pedrosa. Verhaal van een man op zoek naar zijn familie achtergrond. Mooie kleurige tekeningen, heel herkenbare personages en gebeurtenissen.Melancholiek op een bepaalde manier.

  De oorlog van Alan door Emmanuel Guibert. De tekenaar tekent de belevenissen van zijn oude buurman gedurende de tweede wereld oorlog. Bijzondere techniek (hij tekent het eerst in water en laat er dan inkt in lopen) en een prachtig zuiver verhaal over hoe een leven loopt. Bestaat uit 3 delen.

  Ibicus van Rabaté - het verhaal van een opportunist die zich door het leven slaat ten tijde van de Russische revolutie. Klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar het is een meeslepend verhaal en adembenemend getekend. Zeker even kijken naar de tekenstijl. Maar let op Rabaté tekent elk boek in een andere stijl.

  BLAST door Manu Larcenet. Het verhaal van eeen hele dikke man die op zoek is naar de kik. Hij worstelt met zichzelf, zijn leven zijn verhouding met de wereld om hem heen. Het is geen lichte kost, integendeel, het is een behoorlijk zwaar boek. Maar ongelofelijk getekend en bijzonder dat iemand zo'n indringend verhaal kan tekenen.

  Habibi door Graig Thompson. Een heel bijzonder sprookjesachtig vertelling over een vrouw in een Arabisch land; haar leven en het Arabisch schrift.

  Asterios Polyp door David Mazzucchelli. Over een architectuur theoreticus. Het bijzondere zit hem behalve in het aparte verhaal, in een tekenenstijl die van alles doet met kleur en vorm. Verschillende karakters tekenen in verschillende stijlen bijvoorbeeld.

  Het boek Genesis, door Crumb. De god-father van de Amerikaanse underground Robert Crumb, heeft het eerste boek van de bijbel integraal getekend. Dé manier om dat hele boek nog eens te lezen.

  Stad van klei, door Milan Hulsing. Het verhaal van een ambtenaar die een stad creëert en daarmee subsidies weet los te peuteren. Mooi verhaal en in een mooie stijl en kleur.

  veel plezier op je zoektocht, en mocht het bevallen dan heb ik nog wel wat meer tips,

  groet

  Dré
  drekamp@gmail.com
  (ik kreeg de andere manieren niet goed voor elkaar dus dan maar onder het kopje anoniem)


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Dré voor je zeer uitgebreide reactie. Vanwege irritante spamberichten heb ik de mogelijkheid uit moeten zetten om zonder obstakels te reageren. Helaas heeft jouw reactie hierdoor een tijdje in de 'wachten op moderatie' stand gestaan, waarvoor mijn excuses.

   Ik ga al je tips noteren en opzoeken! Dank je wel, zo'n uitgebreide lijst is geweldig! Wat is je eigen favoriet?

   Verwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen