maandag 3 december 2012

Draad

Na een bewogen week pakken we in alle opzichten de draad weer op. Afscheid genomen van een bijzondere vrouw, mijn schoonmoeder, Annes oma. Zoiets zet alles in een ander perspectief.
En toch gaan de gewone dingen ook door.

Gisteren zijn we in het Anton Pieckmuseum geweest, omdat daar een expositie te zien is van een van mijn helden Thé Tjong Khing. (Aanrader!)

En ik kon het niet laten. Dit prachtige boek heb ik gekocht: Griekse Mythen van Els Pelgrom, met illustraties van Thé Tjong Khing. Weer een boek op mijn To Read list, die alleen maar groeit! En toch. Een boek als dit lees je niet in 1 keer uit. Steeds een verhaal, misschien niet eens op volgorde. En de prachtige full colour tekeningen! Alleen al daarom!
En dat voor twee tientjes.Na zo'n expositie ontplof ik van inspiratie, van ideeën en ideetjes, van inzichten (he, zo kan het óók! Dat is een mooie compositie/kleurencombi/perspectief) zoveel soms zelfs, dat ik er wat somber van wordt. Omdat ik besef dat ik veel te weinig tijd heb om alles te doen wat ik wil. Dat ik zal moeten kiezen. Dat teveel van mijn tijd opgaat aan geneuzel, gedoe, afwas opruimen, dingen die ik helemaal niet belangrijk vind. En die wel moeten gebeuren omdat al het andere anders niet kan. Dat ik misschien, of waarschijnlijk zelfs, doodga voor ik alles gedaan heb ik wat ik wilde doen. 

Somber gepraat. Ik weet het. Gaat wel weer over:-)

Er was ook nog iets heel ander moois. Mijn nicht Elise van der Linden exposeert in het Voerman Museum, dat aan het Anton Pieckmuseum vastzit. Zij maakt prachtige, poëtische videokunst, die bijzonder goed paste bij de stemming die ik had. Zoals een film van een reis over de aarde, eeuwig richting de ondergaande zon, zodat die nooit onder gaat. En van bladeren en takken die over de grond drijven, dwarrelen, eindeloos. Je blijft kijken. 

5 opmerkingen:

 1. Lieve Iris, jij maakt prachtige dingen. Gelukkig zijn er nog veel meer mensen op aarde die mooie dingen maken, zodat jij dat niet allemaal alleen hoeft te doen. Geniet van het moois dat je maakt en het moois om je heen. En geef dat lieve hoofd van je een beetje rust in deze heftige tijd. Kus er op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een waar wijs woord Sanneke. Je hebt gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, ik heb dezelfde gevoelens hoor. Het helpt om drie echte doelen op te schrijven. En, als gelovige, bid ik die tijd eens extra :-) Afscheid nemen is niet niks.

  Lijkt me een interessant boek, dat je op de kop getikt heb. Is Thé Tjong Khing jouw held? Wat grappig, ik vind zijn illustraties leuk maar het mag van mij iets voller. Ik weet niet hoe ik het moet zeggen eigenlijk. Voller is een nietszeggend woord. Iris, sterkte met alles en geniet van alle leuke kleine dingen, die er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Aritha, dank voor je reactie, ik kan me wel iets voorstellen bij wat je zegt, iets steviger, denk ik. Zijn tekeningen zijn vrij subtiel, maar dat vind ik juist de kracht, ik ben zelf geneigd om te overdrijven omdat ik anders bang ben dat mensen het niet zien of snappen (in mijn tekenwerk) en dat heeft hij niet. En dat vind ik er zo mooi aan:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hee, een logje van je gemist, en nog wel eentje dat zo heftig begint. De wereld lijkt even stil te staan, en toch draait intussen alles maar gewoon door.
  Sterkte met jullie verlies!

  BeantwoordenVerwijderen