woensdag 17 juni 2015

Stil verwateren

Ik zag op Facebook een illustratie uit het boek Stil Verwateren.

Het sprak me meteen aan. Soms heb je dat. Je weet meteen: dit heeft kwaliteit. En dat niet alleen, het komt ook uit dezelfde bron waar ik uit put. Ik had het niet kunnen,  maar wel willen maken.


En ik kocht het. Ik moest er even over denken, want het was niet goedkoop. Maar ik dacht: een boek waarvan een enkele illustratie al zo tot me doordringt, is het geld waard. 


En dat is het ook. 

Er staan duizend haiku’s in van Geert de Kockere en 71 illustraties gemaakt door Nelleke Verhoeff. 


Het ligt bij ons op de kast en ik blader erin, lees er af en toe een aan iemand voor. 


De haiku’s zijn mooi. Er staan prachtige, kleine observaties in en veel zijn erg herkenbaar. Heel knap hoe iemand in 5-7-5 lettergrepen een hele wereld op kan roepen. 


En de illustraties zijn dromerig en po√ętisch. Dit is nu een prachtig en klassiek voorbeeld van hoe een illustratie echt iets toevoegt aan een tekst. Nelleke geeft er een eigen draai aan. Ik ben verliefd op haar manier van verbeelden, onverwacht en soms absurd. Nelleke Verhoeff is een √©chte illustrator. 


Het leuke is dat de eenvoud van een haiku inspireert. We gingen er alledrie spontaan van dichten. 


Die van mijn Lief wil ik u niet onthouden:

De koeien staan weer
in de wei, ik loop door het
hoge gras. Hai koe! 
4 opmerkingen:

 1. Leuk! Dank je wel voor je enthousiaste boek review. Altijd leuk om te lezen.

  Het doet een beetje verstild aan. Dit boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Aritha! Ik vind het echt een prachtig boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. It seems to me from what I read, I love this type of book. It reminds me somewhat of a book that I read when we used to visit my parents, I found it in father’s bookcase. The author was Toon Hermans, I loved his writing. His poetry was something I loved, the book I liked was titled “Fluiten aan de overkant”. Eventually father allowed me to take it back to Canada (he was attached to this book) but he was cleaning out his bookcase because he was moving into a retirement home. It must be out of print by now. I still have it close to the chair I always sit in, his prayers are also beautiful. Such as this one:
  “Schepper”
  de Schepper heeft voor elke bui
  de juiste plaatsbepaling
  en altijd is de regen nieuw
  Hij valt nooit in herhaling

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve tante Geesje, I love Toon Hermans' gedichten. Ze zijn luchtig, maar er zit ook altijd een serieuze ondertoon in.
   Volgens mij had mijn vader dat boek 'Fluiten aan de overkant' ook! Ik zal eens aan mijn moeder vragen of zij het nog heeft.

   Verwijderen