vrijdag 8 maart 2013

Een familie van 254 mensen


Aan het einde van de achttiende eeuw liepen er honderdachtentwintig mensen rond, die boer waren, dienstmeid of handelaar en ze hadden één ding gemeen, waar ik straks op terugkom.

Een tijdje geleden kwam ik op het idee om mijn stamboom uit te gaan zoeken. Van een ver familielid kreeg ik al jaren geleden een stamboom van de Boter-tak opgestuurd die tot ongeveer 1790 teruggaat. Omdat niet al die Boters tot de geboorte van mij leidden en het er ook nogal veel zijn, besloot ik me te beperken tot die voorouders van wie ik rechtstreeks afstam. Met behulp van de bestaande stamboom en internet kwam ik voorlopig uit bij Dirk Boter of Buter die trouwde in 1781 met Ebeltje Blauw.

Ik ben natuurlijk niet alleen een Boter. De andere helft van mij stamt van de kant van mijn moeder, die Ziegelaar heet. Ook daar kwam ik al meteen aardig ver mee.
En zowel mijn vader als mijn moeder hadden natuurlijk twee ouders, die er allebei ook twee hebben etcetera, met allemaal verschillende achternamen.

Noem me naïef, maar ik had daar tot nu toe nog nooit echt bij stil gestaan. Ik dacht alleen aan Boters en de Ziegelaren als aan familie, maar er zit net zo goed bloed in mij van Rasser, Schellingerhout, Groenendijk, Gijzen, Errard, Duthler, Schipaanboord en nog veel meer.

Ik besloot het allemaal uit te gaan schrijven. Dat was naïviteit nummer 2. Ik begon op 1 A4tje, maar dat bleek al snel te klein. Ik nam er twee. Tot ik eens op mijn achterhoofd krabde en begon te rekenen: zeven generaties terug, waar ik met Dirk Boter al was, dat zijn al honderdachtentwintig voorouders! Als ik die namen allemaal 1 centimeter boven elkaar ruimte wilde geven, had ik al vier rechtopstaande A4-tjes nodig! Ik bouwde een schema in Photoshop en printte het uit.

Toen ik het op de vloer uitgespreid had realiseerde ik me dat elk vakje staat voor een voorouder, tweehonderdvierenvijftig stuks, zonder wie ik eenvoudigweg niet had bestaan. En dat het nog veel, veel verder teruggaat. En dat het voor onze dochter Anne zelfs allemaal twee keer zoveel is.

Ik vind het heel erg leuk om het uit te zoeken. Mijn tante Geesje uit Canada plaatst zo af en toe een foto van vroeger op een besloten facebookpagina. 
Mag ik u voorstellen aan de moeder van mijn grootvader Boter: mijn overgrootmoeder Hesje Schipaanboord, en haar moeder, mijn betovergrootmoeder Hester du Pon. Zou ik zelfs franse voorouders hebben? Deze foto is gemaakt in 1880.
7 opmerkingen:

 1. als je eraan begint is het eind zoek...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeh Iris, pas op waar je aan begint! Ik heb een moeder die zwaar verslaafd is aan genealogie-onderzoek, haha. Het is echt super cool. Lottie en ik kregen voor ons huwelijk beide een superdik boek vol familieleden, foto's en wetenswaardigheden. Als je ergens een keer goed vastloopt, geef je maar een seintje. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, dat is leuk hè? je bent al ver gekomen. Die foto is heel mooi. Wat voor leven zal zij gehad hebben?

  Gelukkig hoef ik mijn stamboom niet meer uit te zoeken. Dat is al gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat fascinerend! En wat een prachtige foto! Welke websites gebruik je voor je onderzoek?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marjet en Nelly: daar ben ik ook bang voor... alsof ik niet al genoeg dingen heb die ik wil doen haha:-)
  Aritha: dat is leuk. Tot hoever gaat je stamboom terug?
  Dionne: ja he?
  Martine: ik gebruik tot nu toe geen specifieke websites, maar steeds als ik een nieuwe naam tegenkom, google ik die en vaak kom je dan op al bestaande stambomen van andere families terecht, en kom je weer een stapje verder. Terug. :-)

  BeantwoordenVerwijderen